Filozofia Clarins
Zdrowy styl życia dla smukłej sylwetki
Twój kompletny program treningowy
Ponieważ żaden kosmetyk nie jest w stanie samodzielnie stawić czoła cellulitowi,
Clarins od zawsze podkreśla kluczową rolę zrównoważonej diety oraz regularnej aktywności fizycznej w modelowaniu sylwetki.
#1 Bądź fit!
Modeluj sylwetkę z Clarins dzięki 9 prostym ćwiczeniom
-
1. Pajacyki
Aby wysmuklić uda i pośladki
Łatwe w wykonaniu ćwiczenie, pozwalające wzmocnić mięśnie dolnych partii ciała. Niezwykle skuteczne w walce z cellulitem. Zaczynamy!
-
2. Łyżwiarz
ABY WYSMUKLIĆ DOLNE PARTIE CIAŁA
Ćwiczenie przypominające jazdę na łyżwach lub na rolkach. Trenuje mięśnie dolnych partii ciała oraz poprawia kondycję. 3...2...1…start!
-
3. Talia i biodra
ABY WZMOCNIĆ MIĘŚNIE TALII I BIODER
Najlepszy sposób na wysmuklenie talii: ćwiczenie, które pozwala wzmocnić mięśnie nie zwiększając ich objętości.
-
4. Przysiady z wyskokiem
ABY WYSMUKLIĆ UDA
Intensywne ćwiczenie, które pozytywnie wpływa na pracę serca, jak również na wszystkie mięśnie nóg. Doskonałe, aby wysmuklić i wzmocnić sylwetkę.
-
5. Wykroki z podskokiem
ABY WYSMUKLIĆ UDA
Ćwiczenie z wykrokami skutecznie modeluje i wzmacnia mięśnie nóg i pośladków. Oddech… start!
-
6. Wypady nóg w tył
ABY WYMODELOWAĆ POŚLADKI
Doskonałe ćwiczenie, aby ujędrnić pośladki. Zaczynamy!
-
7. Unoszenie bioder
ABY WYMODELOWAĆ POŚLADKI
Doskonałe ćwiczenie na mięśnie pośladków: wzmacnia, umięśnia i ujędrnia!
-
8. Podnoszenie kolan
ABY WZMOCNIĆ MIĘŚNIE POŚLADKÓW
Dzięki temu ćwiczeniu wysmuklisz swoją sylwetkę oraz wymodelujesz kształt pośladków! Zaczynamy!
-
9. Stretching
NIEZBĘDNY DLA KOMPLETNEGO I BEZPIECZNEGO TRENINGU
Ćwiczenia rozciągające pozwalają zwiększyć elastyczność ciała, sprzyjając regeneracji i przygotowując do kolejnych treningów.
#2 Dbaj o zrównoważoną dietę!
Szef kuchni Daniel Rose Daniel Rose przyjechał do Francji, aby dokończyć studia z historii sztuki i filozofii. Wtedy to rozkochał się na dobre we francuskiej gastronomii... i zabrał się do gotowania! Sztuki kulinarnej uczył się u renomowanego szefa kuchni Bocuse, następnie doskonalił się w Gwatemali, Bretanii, Belgii... i w końcu u Yannicka Alléno. Od otwarcia restauracji liczącej 16 nakryć przy rue de la Tour d’Auvergne, po dzisiejszą Spring, upłynęło już 10 lat. W tym czasie Daniel otworzył La Bourse et la Vie, Le Coucou oraz przywrócił splendor kultowej restauracji Chez La Vieille.
ZDROWE ODŻYWIANIE
-
Zupa z sałaty rzymskiej z marynowanymi kurkami
SkładnikiSkładniki(Przepis dla 4 osób)
Zupa:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 300gr rukwi
- 1/4 pęczka trybuli
- 1/4 pęczka estragonu
- 1/4 pęczka koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1l bulionu z warzyw
- 50ml śmietany kremówki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Marynowane kurki:
- 300g kurek
Marynata:
- 300ml octu jabłkowego
- 300ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół, oczyszczone z kiełków
- 1 szalotka przekrojona na pół
- 1 papryczka chili
- 2 szczypty cukru
- 4 szczypty soli
- Pęczek suszonych ziół: pietruszka, liść laurowy, tymianek
- Woreczek z gazy z przyprawami:
- 2gr ziaren kolendry
- 2gr ziaren czarnego pieprzu
- 2gr ziaren kopru włoskiego
- 2gr ziaren kminku
PrzygotowaniePrzygotowanie : 40 min. + 12 godzin w lodówce + Czas gotowania: 30 min.
Zupa:
- Dokładnie umyj zieleninę i sałatę, poodrywaj liście.
- Przygotuj dwie duże miski z zimną wodą i kostkami lodu.
- Doprowadź do wrzenia sporą ilość osolonej wody, następnie zanurz w niej na 10 minut sałatę i zieleninę.
- Odcedź je i zanurz w schłodzonej wodzie.
- Ugotuj bulion z warzyw, dodaj śmietanę oraz gałkę muszkatołową.
- Przelej 1/3 wywaru do blendera, dodaj 1/3 liści sałaty i zieleniny. Miksuj przez 30 sekund. Następnie przelej do naczynia, które należy umieścić na wcześniej przygotowanej misce ze schłodzoną wodą.
- Ponawiaj czynność, aż do całkowitego wyczerpania obu składników.
Marynowane kurki:
- Gotuj marynatę przez 15 minut.
- Podsmaż grzyby na suchej, rozgrzanej patelni przez 2 minuty, do momentu, aż puszczą wodę.
- Odcedź je i zalej wrzącą marynatą.
- Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Kurki, które można przechowywać w lodówce przez 10-15 dni, możesz przygotować wcześniej i wykorzystywać jako przystawkę.
-
Ceviche z labraksa (bar) ze świeżymi migdałami,
pieczoną brzoskwinią i miętąSkładnikiSkładniki (Przepis dla 4 osób)
- 300gr labraksa (bar)
- 10 migdałów
- 1 brzoskwinia
- 1/4 pęczka mięty
- 2 limonki
- 10ml oleju z migdałów
- Pieprz Espelette
- Sól
PrzygotowaniePrzygotowanie : 20 minut
- Pokrój rybę na nieregularne kawałki o wielkości 2 cm x 1/2 cm.
- Zmieszaj sok z limonki z olejem z migdałów i zanurz w nim kawałki ryby.
- Marynuj przez 15 min.
- Pokrój brzoskwinię na ćwiartki i podpiekaj je z każdej strony przez 30 sekund na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, do uzyskania brunatnej barwy.
- Posiekaj miętę możliwie jak najgrubiej, tak, aby nie straciła zbyt dużo soku.
Podawaj ceviche doprawione wedle smaku, ze szczyptą soli morskiej i pieprzu Espelette, miętą, migdałami i brzoskwiniami.
-
Halibut w sosie słodko-kwaśnym z rodzynkami i z rukwią
SkładnikiSkładniki (Przepis dla 4 osób)
- 500gr fileta z halibuta lub fileta z soli pokrojonego na 8 -12 kawałków
- 180ml oliwy z oliwek
- 4 białe cebulki drobno posiekane
- Pęczek suszonych ziół: pietruszka, liść laurowy, tymianek
- 1 ząbek czosnku
- 100ml białego wina do gotowania
- 350ml octu jabłkowego
- 40gr jasnych rodzynek
- Sok z cytryny
- 2 garście rukwi
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 50ml oleju ze słonecznika
- 1 łyżka masła
- 2 duże łyżki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy (dla osób z nietolerancją glutenu)
PrzygotowaniePrzygotowanie : 20 min. + 24 do 48 godzin w lodówce + Czas gotowania: 45 min.
- Dopraw filety z ryby solą i pieprzem i obtocz je w niewielkiej ilości mąki.
- Usmaż filety na oleju ze słonecznika z dodatkiem łyżki masła (około 1 min z każdej strony).
- Na czystej patelni rozgrzej olej z oliwy i rozgrzej go na średnim ogniu.
- Wrzuć cebulkę i smaż ją na małym ogniu przez 20 minut, aż do uzyskania karmelowego koloru.
- Dodaj białe wino i pozostaw na ogniu przez kolejne 20 minut.
- Następnie dodaj ocet jabłkowy i pozostaw na ogniu przez kolejne 10 minut.
- Dorzuć rodzynki, zdejmij patelnię z ognia i dodaj sok z cytryny.
- W małym rondelku lub salaterce układaj warstwami filety z ryby, polewając je sosem z cebulki, wina i rodzynek. Całość zalej resztą sosu. Przykryj rondel i wstaw do lodówki na 24 - 48 godzin.
Podawaj w temperaturze pokojowej jako przystawkę lub danie główne, z sałatą z rukwi doprawioną lekkim sosem vinaigrette (ze świeżego soku pomarańczowego, limonki i kropli oliwy z oliwek).
-
Polędwica z bakłażanem i domowym masłem ziołowym
SkładnikiSkładniki (Przepis dla 4 osób)
- 120gr polędwicy cielęcej (grubo pokrojonej) na osobę
- 200ml bulionu drobiowego
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 10gr imbiru
- 2 małe bakłażany
- 80gr słonego masła
- 6 gałązek pietruszki
- 6 gałązek estragonu
- 4gr posiekanej szalotki
- Starta skórka z 2 cytryn
- 10 gałązek szczypiorku
- Pieprz mielony
- Sól morska
- 10ml syropu klonowego
PrzygotowaniePrzygotowanie : 35 min. + Czas pieczenia: 50 min.
- Przygotuj masło ziołowe: posiekaj zieleninę, zmieszaj z szalotką i skórką z cytryny. Wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem.
- Umieść w foremce i wstaw do lodówki.
- Jeśli bakłażany są duże, pokrój je na duże kawałki, a jeśli są niewielkie, przekrój je na pół.
- Gotuj na parze przez około 10 minut, następnie odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 100°C.
- Roztop na patelni łyżkę masła, podsmaż delikatnie czosnek, imbir i skórkę z cytryny. Po 1 minucie wlej bulion, włóż kawałki mięsa przyprawionego pieprzem i solą, przykryj pokrywką.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 80°C i wstaw mięso na 40 minut.
- Podawaj polędwicę z bakłażanem polanym syropem klonowym i posypanym drobnymi kawałkami masła oraz ze szczyptą soli morskiej.
-
Gruszka parzona z sorbetem
tymiankowo-cytrynynowym i kawałeczkami czekoladySkładnikiSkładniki (Przepis dla 4 osób)
- 4 gruszki Williams
- Sok z 1 cytryny
- 1l wody
- 200gr cukru
- 1 laska wanilii
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- 2 gałązki świeżego tymianku
Sorbet (opcjonalnie):
- 500ml wody
- 150ml soku z cytryny
- 170gr cukru
- 1/2 pęczka tymianku
- 15ml białego wermutu lub wódki
PrzygotowaniePrzygotowanie : 30 min. + 4 do 24 godzin w lodówce + Czas gotowania: 15 min
- Przekrój gruszki na połówki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
- Do dużego garnka wlej wodę, dodaj cukier i przekrojoną na pół, oczyszczona laskę wanilii.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć gruszki.
- Gotuj około 15 minut, w zależności od ich twardości.
- Pozostaw do ostygnięcia przez 30 minut, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Sorbet: możesz kupić gotowy sorbet cytrynowy i przed podaniem dodać do niego kilka listków świeżego tymianku
lub też przyrządzić samodzielnie:
- Zagotuj wodę z cukrem, następnie dodaj tymianek, wermut lub wódkę oraz sok z cytryny. Zdejmij garnek z ognia, przykryj go i odstaw na godzinę.
- Po ostygnięciu przelej do prostokątnego naczynia i wstaw do zamrażalnika - przez 3-4 godziny mieszaj co 30 minut, aby uzyskać jednolitą masę.
Jak podawać? Na talerzyk zeskrob widelcem zmrożony sorbet, ułóż na nim połówkę gruszki i posyp kawałeczkami gorzkiej czekolady oraz listkami świeżego tymianku.
- Zupa z sałaty rzymskiej z marynowanymi kurkami
- Ceviche z labraksa (bar) ze świeżymi migdałami, pieczoną brzoskwinią i miętą
- Halibut w sosie słodko-kwaśnym z rodzynkami i z rukwią
- Polędwica z bakłażanem i domowym masłem ziołowym
- Gruszka parzona z sorbetem tymiankowo-cytrynynowym i kawałeczkami czekolady
#3 Stosuj odpowiednią metodę aplikacji!
Wyjątkowe kosmetyki o udowodnionej skuteczności oraz przyjemność płynąca z ich aplikacji.
Metoda aplikacji
Optymalna skuteczność dzięki specjalnej Metodzie Antycellulitowego AutomasażuTM opracowanej przez ekspertów Clarins.
Body Fit