DARMOWA DOSTAWA! Dodaj 199,00 zł do swojego zamówienia, aby skorzystać z darmowej dostawy.
Kakaowiec
Ekstrakt z proszku kakaowego
Nazwa INCI
Theobroma cacao (cocoa) extract
Kojenie
Siła roślin
Pochodzące z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Środkowej drzewo kakaowe zostało nazwane „Theobrama” (pokarm bogów), co stanowi nawiązanie do jego tradycyjnego zastosowania, świętego dla ludów prekolumbijskich (Azteków i Majów). W pózniejszych czasach ziarna kakaowe służyły jako pieniądz w Ameryce Środkowej i były wykorzystywane do płacenia podatków. W 1527 roku Hernan Cortes wprowadził ich na dwór hiszpański. W 1615 roku księżniczka Anna Austriaczka, infantka hiszpańska, poślubiła Ludwika XIII, przynosząc ze sobą czekoladę, aby dwór francuski mógł ją odkryć. Produkcja czekolady to długi i skomplikowany proces. Po wysuszeniu ziarna stają się pastą kakaową, która zawiera masło kakaowe i suchą masę kakaową, która jest cennym składnikiem tworzącym kakao w proszku.
Właściwości kosmetyczne Ekstrakt z proszku kakaowego
W kosmetykach ekstrakt z proszku kakaowego jest stosowany ze względu na działanie łagodzące i silne właściwości przeciwutleniające.