DARMOWA DOSTAWA! Dodaj 199,00 zł do swojego zamówienia, aby skorzystać z darmowej dostawy.
Kawa Robusta
Ekstrakt z zielonej kawy
Nazwa INCI
Coffea robusta seed extract
Wykorzystywane części rośliny
Nasiona
Dodanie Energii
Pozyskiwanie Clarins
South Africa
Siła roślin
W przeciwieństwie do delikatniejszej odmiany arabiki, nazwa kawy robusty pochodzi od jej solidnego drzewa , które może osiągnąć wysokość nawet do 10 m. Krzew kawy Robusta jest łatwy w uprawie, rośnie na równinach i na wysokości do 800 m n.p.m., w temperaturach od 25 do 30°C. Podobnie jak arabika, kawowiec robusta wytwarza kawę, ale ma mocniejszy, bardziej gorzki smak i zawiera dwa razy więcej kofeiny. W kosmetyce ekstrakt z zielonej kawy z krzewu kawowca robusta pozyskiwany jest z nasion suszonych na słońcu, a następnie lekko prażonych. Ten bardzo prosty proces produkcji pozwala zachować aktywne molekuły, które nadają mu właściwości stymulujące i przeciwutleniające.
Właściwości kosmetyczne Ekstrakt z zielonej kawy
W kosmetykach ekstrakt z zielonej kawy jest stosowany ze względu na właściwości energetyzujące i przeciwutleniające.