Wyjątkowe składniki
i zrównoważony rozwój
Wspaniałości jakie przynosi nam natura
Markę Clarins zapoczątkowała rodzina, której wizja opiera się na miłości do natury i roślin.
Niesamowite herbarium Clarins
208
roślin znajduje
się w herbarium Clarins.
Jakość Clarins jest nierozerwalnie związana z jakością pozyskiwanych surowców, a ich pochodzenie jest kluczowym elementem zapewniającym najwyższą jakość i poszanowanie roślin, gleby i ludzi.
40%
użytych roślin w 2019 roku pochodziło z gospdarstw ekologicznych.
Następnym krokiem po nieustannej trosce o ochronę gleby i różnorodności biologicznej jest stopniowe pozyskiwanie każdego aktywnego składnika pochodzenia roślinnego z rolnictwa ekologicznego. Co więcej, obecnie priorytetem jest organiczne uprawianie wszystkich nowych roślin.
Odpowiedzialne pozyskiwanie
Clarins wspiera politykę odpowiedzialnego zaopatrzenia, dlatego stawia na pierwszym miejscu najlepsze praktyki w rolnictwie, najczęściej wybiera składniki z Francji lub Europy (lub pozyskuje składniki według zasad sprawiedliwego handlu, gdy pochodzą z krajów o niskim wskaźniku rozwoju społecznego), zwraca uwagę na pełną identyfikowalność obszarów, z których pochodzą rośliny i zawiera długoterminowe umowy z partnerami.
Domaine Clarins:
Laboratorium na świeżym powietrzu
Domaine Clarins:
• założone w 2016 roku,
• zlokalizowane w okolicy Annecy (region Górna Sabuadia) w Alpach Francuskich,
• znajdujące się na wysokości 4 000 stóp.
Obecnie w laboratorium badanych jest 18 roślin, a 4 ekstrakty zostały już wyprodukowane.
Domaine Clarins:
• To laboratorium plenerowe położone na idealnej wysokości do obserwacji i badania licznych gatunków roślin.
• To miejsce uprawy i zbierania roślin alpejskich wykorzystywanych w produktach Clarins.
Najnowocześniejszy zakład produkcyjny jest doskonałym przykładem permakultury w akcji, w której rośliny uprawia się zgodnie z porą roku, zgodnie z zamierzeniami natury, w środowisku na dużej wysokości, gdzie gleba jest wolna od zanieczyszczeń i gdzie stosuje się praktyki rolnictwa ekologicznego.
Dzięki temu kompleksowemu podejściu i kontrolowaniu drogi składników od pola uprawnego do opakowania, możemy zapewnić konsumentom najlepszą jakość i identyfikowalność.